Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρου?

Ειδήσεις από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Εδώ μπορούμε να ανεβάζουμε ειδήσεις από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να τα σχολιάζουμε πάντα με κόσμιο τρόπο χωρίς βρισιές.
Άβαταρ μέλους
giotis-pll
Πρόεδρος
Δημοσιεύσεις: 699
Εγγραφή: Παρ 29 Ιαν 2010, 17:32
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλικία: 47

Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρου?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giotis-pll » Πέμ 20 Σεπ 2012, 13:39

111.png
Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών.

Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται στο εσωτερικό της αφορά στον εντοπισμό των τάφων της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, και του υιού τους, Αλέξανδρου Δ’. Οι προσπάθειες για ανασκαφές στην «τούμπα» ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια τον Ιούλιο του 2009, ωστόσο σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φετινό καλοκαίρι, οι προσπάθειες εντάθηκαν κι εδώ και δύο μήνες οι ενδείξεις είναι σοβαρές για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της συζύγου και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη σε δηλώσεις της εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη πλην όμως αισιόδοξη για την πορεία των ανασκαφικών ερευνών.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε συγκεκριμένο», σημείωσε, «αφού δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι περισσότερο, παρά μόνο ενδείξεις, ιστορικές πηγές και όσα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής».

Σε αυτήν την ανασκαφική προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια που προσφέρει στην αρχαιολογική υπηρεσία ο Δήμος Αμφίπολης. Οδηγός της Κατερίνας Περιστέρη σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο πρώτος ερευνητής του χώρου, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανασκαφές από το 1965 μέχρι τον θάνατο του το 1985.

Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στην Βάκτρια (τότε Ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν).

Ύστερα από την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Μέγα Αλέξανδρο και σε ηλικία 14 ετών, παντρεύτηκε τον μεγάλο στρατηλάτη το 327 π.Χ. Ο γάμος τους είχε πολιτική σκοπιμότητα για τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος.

Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ..

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους τη Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. μετά από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ’ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.



Άβαταρ μέλους
ait
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ 22 Δεκ 2011, 22:36
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΒΟΛΟΣ
Ηλικία: 68

Re: Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ait » Πέμ 20 Σεπ 2012, 17:46

Αν και δεν σταμάτησα στην Αμφίπολη παρά αντίθετα πολλά χιλιόμετρα μακριά (Ρεντίνα και Ν. Ζίχνη) και είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να μου έχουν ξεφύγει ενδείξεις και να λαθεύω, εντούτοις και παρά τις σίγουρες ενδείξεις των αρχαιολόγων θα πω πως προς εκεί δεν είχα σημαντικές ενδείξεις... Οι δηλώσεις μου δεν θα πρέπει για τούτο να ληφθούν και τόσο υπόψη τη στιγμή που ακόμη και αν θα είχα ψάξει την ίδια την περιοχή θα υπήρχε το πολύ δύσκολο να συμβεί λάθος ένα τοις εκατό ενδεχόμενο... πόσο μάλλον τώρα που ήμουνα πολύ μακριά.

Άβαταρ μέλους
ait
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ 22 Δεκ 2011, 22:36
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΒΟΛΟΣ
Ηλικία: 68

Re: Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ait » Πέμ 20 Σεπ 2012, 20:28

ait έγραψε:Αν και δεν σταμάτησα στην Αμφίπολη παρά αντίθετα πολλά χιλιόμετρα μακριά (Ρεντίνα και Ν. Ζίχνη) και είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να μου έχουν ξεφύγει ενδείξεις και να λαθεύω, εντούτοις και παρά τις σίγουρες ενδείξεις των αρχαιολόγων θα πω πως προς εκεί δεν είχα σημαντικές ενδείξεις... Οι δηλώσεις μου δεν θα πρέπει για τούτο να ληφθούν και τόσο υπόψη τη στιγμή που ακόμη και αν θα είχα ψάξει την ίδια την περιοχή θα υπήρχε το πολύ δύσκολο να συμβεί λάθος ένα τοις εκατό ενδεχόμενο... πόσο μάλλον τώρα που ήμουνα πολύ μακριά.
ο

Οι δηλώσεις μου αφορούν περιοχές γύρω στην πόλη Αμφίπολης και όχι για το Δήμο Αμφίπολης που δεν προσεξα πως έγραφε η πιο πάνω ανάρτηση όταν την σχολίασα.

Άβαταρ μέλους
ait
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ 22 Δεκ 2011, 22:36
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΒΟΛΟΣ
Ηλικία: 68

Re: Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ait » Πέμ 18 Οκτ 2012, 02:15

Έμαθα που βρίσκεται ο λόφος όπου βρέθηκε ο αρχαίος ταφικός περίβολος… Είναι πολύ κοντά στο χωριό της Αμφίπολης δίπλα-δίπλα στο χωριό Μεσόλακας ή κάπως έτσι.. Οπότε δεν είναι σε άλλο σημείο του Δήμου Αμφίπολης που φοβήθηκα όπου εκτός ότι είναι μεγάλος έχω μια καλή Αρχαία ένδειξη σε αυτόν μα δεν νομίζω πως έρχονταν από τη θέση του χωριού και κατά συνέπεια δεν ερχότανε από τον ανευρεθέντα ταφικό περίβολο… Αν δεν είχα κάνει κάποιο λάθος από τόσο μακριά στη θέση που βρίσκονταν η Αμφίπολη τότε λυπάμαι αλλά επειδή δεν είχα από εκεί σημαντική ένδειξη στον ταφικό περίβολο μην αναμένουν βασιλικούς τάφους και μάλιστα με τα κτερίσματά τους.. Τίποτε μικρούς τάφους αν θα βρουν και πάλι δεν το πολυπεριμένω

Άβαταρ μέλους
ait
Δραστήριος
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ 22 Δεκ 2011, 22:36
Χρόνια εμπειρίας: 10+ χρόνια
Τοποθεσία: ΒΟΛΟΣ
Ηλικία: 68

Re: Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας και του γιου του Μ.Αλεξάνδρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ait » Δευ 22 Οκτ 2012, 12:21

Οι αρχαίοι ταφικοί περίβολοι υπήρχαν τόσο σε ατομικούς τάφους όσο και σε οικογενειακούς μα ήταν μικροί σε μήκος.. Όταν είχαμε μεγάλης έκτασης και διαμέτρου περίβολους σαν αυτόν που βρήκανε πρόσφατα στην Αμφίπολη ήτανε σχεδόν σίγουρα περίβολος όπου υπήρχαν τάφοι ηγετών και βασιλιάδων πόσο μάλλον σε τούτη την περίπτωση που αποτελείται και από μάρμαρο.. Όλα αυτά τα γνωρίζω μα αν δεν είχα υπολογίσει λανθασμένα τη θέση της Αμφίπολης από μακριά που σταμάτησα να ερευνήσω την περιοχή τότε σίγουρα ακόμη και αν βρούνε εκεί κάποιους τάφους ηγετών ή βασιλιάδων θα έχουν λεηλατηθεί και γενικά αν υπάρχουν κτερίσματα θα είναι πολύ λίγα και δεν τα έπιανα από τόσο μακριά αν όντως δεν είχα λαθέψει ως προς τα πού βρίσκονταν η Αμφίπολη όπως θέλω να πιστεύω οπότε και δεν θα βρούνε όπως είπα αξιόλογα πράγματα εκεί.

Κλειδωμένο